Stabileste un buget, pentru site-ul tau

WebdesignMulti dintre clientii nostri, se trezesc cu adevarat nepregatiti in fata situatilor pe care le presupune constructia unui site. Din nefericire pentru multi dintre ei, primul obstacol de care se impiedica, sunt costurile pe care le implica constructia unui site. Neinformati sau prost informati, clientii vin cu un fel de pretentii nefondate privind costurile de manopera, costuri pentru care evident nu au fost pregatiti. Stim, sunt printre dumneavoastra si cei care au patit asa ceva, dar tot printre dumneavoastra, sunt si cei care au primit bunavointa designerilor web, prin negocierea de pret, in asa fel incat sa fiti multumiti.
 
Din fericire, acest articol nu este unul care sa includa aratatul cu degetul. Cine e de vina si de ce. Departe de noi gandul acesta. Acest articol, este pentru cei dintre voi, care vreti sa stiti cat costa cu adevarat un site.
 
Asadar. Cat va costa un site? Cum trebuie alcatuit bugetul pentru constructia unui site?

Constructia unui site, din punct de vedere financiar, cuprinde 3 piloni foarte importanti. Restul costurilor fiind suplimentare, in functie de ce anume mai vreti sa adaugati, legat si relationat cu site-ul. (promovare, optimizare, mentenanta)
 
Inainte sa va ganditi la un site, acestea sunt cele 3 lucruri pe care trebuie sa le platiti.
– Achizitionarea domeniului (numele site-ului: www.ecsdesigns.ro)
– Achizitionarea de hosting (serverul unde va fi “stationat” site-ul dumneavoastra)
– Manopera de creare site (constructia fizica a site-ului)

 

Ca sa lamurim si o medie a acestor costuri, facem o lista extinsa pentru cele 3 elemente:
 

 
1. Achizitionarea domeniului.
Numele de domeniu, este ca numele unei strazi. Practic, intr-o explicatie mai simplista, de fapt asta cumparati. Numele unei strazi. Virtuale. O adresa.
 
Domeniile web, adresele, pot face parte din mai multe categorii. Principalele fiind, cele nationale (.ro) sau cele internationale (.com, .org, .net, et cetera)
 
Domeniul .ro costa – 15 EURO (max) si aveti drept de proprietate pe el, 1 an de zile.
Domeniul .com costa – 15 EURO (aprox) si aveti drept de proprietate pe el, 1 an de zile.
 
Pentru domeniul .ro, platiti o singura data, aceasta fiind unica data cand platiti ceva pentru el. Evident, exista si posibilitatea de achizitionare intr-un sistem de plata anual, insa nu recomandam.
Pentru domeniul .com (altele), sistemul de plata este anual, ca un fel de chirie. Vi se elibereaza domeniul, este in proprietatea dumneavoastra, insa dreptul de proprietate este asigurat pe o perioada limitata.


 
2. Achizitionarea de hosting
Ganditi-va la hosting, ca la inchirierea unui teren. Daca site-ul nostru este o casa si deja am achizitionat o adresa (vezi mai sus) nu putem sa lasam casa si adresa, in aer. Ne trebuie un teren, unde sa le asezam. Acesta este serviciul de hosting.
 
Preturile pentru serviciile de hosting, pot varia, din cauza site-ului si a ce anume va contine el. De exemplu, pentru un magazin online, ne trebuie un hosting care sa ofere stabilitate, spatiu mare de stocare si viteza necesara unui magazin online. Pentru un site de prezentare, ne putem multumi si cu un hosting mic, care sa contina un spatiu de stocare mai redus si efective restranse. Chiar daca acesta este mai mic, site-ul va functiona la fel de bine ca si un magazin online. Insa costurile aplicate, vor fi mult mai mici. Deci, mult mai benefice.
 
Preturile pentru serviciile de hosting, difera de la o firma la alta. Insa o medie se poate realiza, daca incercati sa faceti un sondaj personal de piata serviciilor de hosting.
Acestea se platesc anual si pot fi sume cuprinse intre 40/100 EURO pe an.


 
3. Manopera site
Aceasta este ultima plata pe care o faceti pentru site-ul dumneavoastra. Constructorul de site, designerul web, este exact ca un constructor de case. Va construieste o casa, online. In functie de tipul de site pe care il doriti, pretul pentru manopera poate fi diferit si variaza intre mai multe sume.
 
Ca si la serviciile de hosting, inainte sa va aruncati in achizitionarea de servicii pentru constructia site-ului dumneavoastra, efectuati personal, un sondaj de piata.
 
Preturile noastre insa, sunt pentru toate buzunarele. Si va rugam sa aruncati un ochi pe pagina “Preturi”.
 
In scopuri exmplificative, o sa spunem in acest exemplu, ca manopera pentru site-ul dumneavoastra, este de 250 Euro.


 
Rezumat: Daca ati urmarit acest articol pana aici, sa facem un rezumat pentru cei trei piloni, importanti, pe care dumneavoastra trebuie sa ii includeti obligatoriu, in bugetul pentru site-ul dumneavoastra.
 

– Achizitionare domeniu – 50 EURO
– Achizitionare hosting – 40 EURO
– Manopera site – 250 EURO

 

Acestea sunt preturile si bugetul (minim) pe care dumneavoastra trebuie sa il aveti la dispozitie. Evident, in functie de ce fel de site va doriti, acest buget creste, sau se modifica in consecinta.

Pe langa aceste costuri, se mai pot adauga, asa cum am mentionat mai sus, costuri pentru reclama, promovare, mentenanta, administrare, sau alte servicii pe care le doriti odata cu constructia site-ului.