Ce este un site web – Terminologie

WebsiteNotiunea site web provine din expresia engleza web site si desemneaza o grupa de pagini web multimedia (continand texte, imagini fixe, animatii, et cetera), accesibile pe Internet, de obicei pe o tema anume si care sunt conectate intre ele prin asa-numite hiperlinkuri. Diversele site-uri web pot fi create de catre o firma, o persoană particulara, institutii publice, etc, in functie de utilitatea sau beneficiarul lor.

 

De obicei un site web este administrat (creat, intreținut si actualizat) de catre un asa-numit webmaster, dar exista si alte posibilitati:

 

– site-ul web se actualizeaza automat si permanent pe baza unei baze de date;
– paginile sale se creeaza in mod dinamic si automat in functie de actiunea utilizatorului in cadrul unei aplicatii;
– site-ul web se creeaza si e administrat chiar de catre utilizatorii sau beneficiarii sai.

 

La inceputurile Internetului fiecare site web se accesa prin indicarea adresei sale numerice specifice (adresa IP), de ex. 155.284.317.027. Ulterior pentru site-urile web s-au introdus si numele de domenii, care permit indicarea adresei respective in mod mult mai comod, prin cuvinte sau nume usor de retinut (ex: www.ecsdesigns.ro). Adresele site-urilor trebuie sa fie clar stabilite, unice in lume si chiar garantate, pentru detinatorul de domeniu.

 

Un site web este alcatuit de regula din mai multe pagini web. O pagina web este un document creat cu ajutorul limbajului de marcare HTML si limbaje de programare cum ar fi PHP, ASP, et cetera, fiind accesibil vizitatorilor prin intermediul protocolului HTTP, care transfera informatia de la server la browser. Pagina web se numeste asa deoarece afisata pe un monitor, ea se aseamana cu o pagina de ziar: de obicei paginile web au o latime care incape in intregime pe ecran. In schimb, pagina poate fi chiar mult mai inalta (adanca) decat inaltimea ecranului, ea putand fi totusi usor afisata cu ajutorul mouse-ului si a scroll-ului.

 

De asemenea, un site web poate fi vizualizat pe orice dispozitiv conectat la Internet capabil sa afiseze informatii prin intermediul protocolului HTTP (telefoane mobile, tablete, etc.).

 

Site-urile web se pot clasifica dupa o multime de factori, dar principalul factor ramane subiectul de activitate (sau continutul) site-ului. Din punct de vedere tehnologic un site web poate fi alcatuit din orice tipuri de date si informatii statice, camere de discutii, produse si servicii de vanzare, anunturi, formulare online, sunete digitalizate, clipuri video, imagini statice si animate, efecte speciale, meniuri dinamice si multe altele. Vorbind la un nivel mai inalt, subiectul (tema) unui site web poate fi: un asa-numit blog, portal web, catalog web, magazin virtual, banca, universitate virtuala, biblioteca, enciclopedie virtuala, revista web, ziar web si aproape orice altceva.

 

(Sursa note explicative: Wikipedia)