Cum sa spui o poveste legata de brand-ul tau, care sa atinga o latura sensibila a clientiilor tai?
Sa presupunem ca elimini logo-ul sau identitatea ta dintr-o bucata de continut. Clientii tai ar sti ca brand-ul tau a creat continutul? Ar simti ceva? Sau ar trece mai departe?
A spune o poveste emotionala, relationata cu brand-ul tau, este cheia pentru construirea unei baze de clienti loiali pentru produsele tale. Genul de baza de clienti, care incep sa se adune in afara magazinelor tale cu cinci zile inainte de a lansa un nou produs.
Povestea unui brand este mai mult decat o naratiune. Pur si simplu, nu poti spune oamenilor doar cine esti sau ce produs bun le oferi. Trebuie sa spui o poveste pe care oamenii o gasesc memorabila si in care, poate, se regasesc; o poveste care se conecteaza cu ei la un nivel emotional si accentueaza interesele comune.
Cum spui povestea brand-ului tau, pe limba clientilor?
Povestea unui brand, este ca un cadou pe care il primesti mereu. Cu toate astea, a croi o astfel de poveste, care este memorabila si usor de recunoscut de catre clientii, merge dincolo de cateva copii, un film, brosuri sau prezentari.
Fiecare element trebuie sa reflecte un scop comun si de interes; de la textura produselor, la felul in care sunt de ambalate, relatiile de afaceri si pana la personalul angajat.
1. Nu uita de unde vi. Prezinta asta.
Poti sa iei in considerare modul in care originile afacerii tale relationeaza cu originea clienților. Spune povestea ta intr-un mod care sa reflecte experiente, interese si aspiratii comune, egale cu ale clientilor tai. Prezinta-ti povestea prin a o face distractiva, pozitiva, inofensiva, dar si atragatoare pentru o gama mai larga de potentiali clienti.
2. Creaza o poveste share-uibila
Povestile puternice au o rata de trecere mai mare, pe o perioada mai lunga. A lasa la dispozitia clientilor un element fundamental in povestea brand-ului, pe care il pot identifica sau utiliza (paharele de la Starbucks de exemplu) va imbunatati in mod semnificativ felul in care produsul tau se va vinde/cumpara si de asemenea, va conduce la conversatii pozitive in jurul brand-ului tau.
Brand-urile care permit consumatorilor sa co-creeze (prin intermediul social-media) sunt de succes, deoarece aceste brand-uri stiu ca implicarea consumatorilor va genera vanzari. Da-le cumparatorilor tai sansa sa se joace cu un hashtag, un autocolant, sau o modalitate de a prezenta valorile produsului tau si ale brand-ului tau, iar ei vor se vor identifica, ba chiar mandri, cu brand-ul tau.
3. Pastreaza-ti o imagine pozitiva
Ca oameni, indivizi, suntem simpli. Vrem sa ne petrecem cat mai mult timp alaturi de cei dragi noua, sa ne bucuram de succes in carierele noastre, sa sustinem o familie si sa simtim un sentiment de implinire in viata. Ca brand insa, ai nevoie sa creezi o poveste convingatoare care sa-i faca pe consumatori sa perceapa produsul direct, cu care sa se identifice, aducandu-i cat mai aproape de el. In felul asta, marketingul tau si felul in care te prezinti, va crea un efect pozitiv si iti va aduce numai beneficii.
Chiar daca poate parea superficial, apeland la simtul idealizat al unui consumator, este un mod eficient de a consolida mesajul brand-ului tau, iar in felul asta vei folosi imaginatia consumatorului in avantajul tau.
4. Ramai intotdeauna fidel brand-ului tau
Mesajele pe care le trimiti, sunt recunoscute fara logo? Daca ar fi sa elimini logo-ul dintr-o bucata de continut, clientii tai ar recunoaste in continuare vocea brand-ului tau? Orice mesaj produci ar trebui sa aiba o anumita esenta care sa duca pe oricine cu gandul la povestea brand-ului tau. O poveste care sa fie recunoscuta de catre clientii tai, indiferent de felul in care e prezentat mesajul.
Pentru ca o poveste a unui brand sa-si atinga obiectivul, aceasta trebuie sa fie simbolica si reprezentativa pentru ceea ce sustine brand-ul. Semnalele trimise nu sunt doar despre ceea ce faci si cat de bine o faci, dar, de asemenea, despre ceea ce sustii, de unde provi, si trebuie sa construiesti o imagine completa.
Rezumat.
Cea mai buna poveste a unui brand, care rezoneaza cu clientii, este de obicei povestea care se bazeaza pe emotii; povestea care gaseste un scop si intentii comune intre tine, brandul tau si consumatorii tai.
Brand-ul este unul de succes, daca are o poveste emotionala.
Brand-ul poate conecta emotional
